saJiAn waJiB FaMili di HaRi LeBaRaN
..tApaI pULuT..
bnda alah nie ckp pntg dlm proses wat tapai,
xdok nie org dok panggil tapai plok..aku pn dok tau org panggil bnda aper
dAun GEtAh
kpd kwn2 ku yg tgl d bndr..nie d namakan daun getah..aku bukan aper takut r korang xknl daun aper nie..huhu...daun nie mak aku wat bgks tapai.
kte guna pulut yer kwn2, coz dah namer pn tapai pulut msti lar guna pulut,kn? pulut nie di kukus sehingga btol2 msk sebelum di taburkan dgn ragi yg telah diricik halus... then gaul sebati
akhir nya pulut yg telah digaul dgn ragi tadi d bungkus dgn daun getah...maka jadilah tapai, TAPI msh blom boleh di makan tau kwn2..Coz tapai nie perlu di peram selama 2 hari...
p/s:-ikuti cara peraman yg betul di lembaran berikut nya
No comments:
Post a Comment